Om højskolen

Da Mellerup Højskole slog dørene op til sit første kursus på Mellerup Fri- og Efterskole, Almisbakken 19, 8930 Randers NØ, i sommeren 2011, var det ikke første gang, der holdtes højskole i landsbyen. Det er mere korrekt at sige, at Mellerup Højskole genopstod og nu bringer nyt liv til en gammel historie. Bag den nye højskole står Mellerup Højskoleforening, der blev stiftet 30. august 2010.

I 1880 blev den oprindelige Mellerup Højskole indviet. Den var beliggende på Støvringgårdvej 43 og var finansieret af driftige lokale folk, der stod folkeoplysningen og grundtvigianismen nær. Den første forstander blev seminaristen Jens Bek (1844-93), der ledede skolen med stor succes og til tider samlede over 100 elever. Efter Beks tidlige død tog hans enke Marie Bek over som forstander i samarbejde med Mellerup Valgmenigheds præst, den senere berømte forfatter Jakob Knudsen (1858-1917).

I 1894 købte seminaristen J. Michelsen højskolen, men han måtte give op under Første Verdenskrig, hvor elevtilstrømningen svigtede. I 1918 solgte han skolen til staten, der indrettede et børnehjem i bygningerne. I dag fungerer den gamle højskole som skolehjem, mens den nye Mellerup Højskole har fundet sit hjem i efterskolens bygninger med udsigt over Randers Fjord. En udsigt, der tilbage i 1890 gav Jakob Knudsen inspiration til at skrive den smukke morgensang Se nu stiger Solen.

Ambitionen for Mellerup Højskole er at bringe det bedste og vigtigste fra den grundtvigske folkehøjskole ind i det 21. århundrede. Den skal være et fristed, hvor vi i fællesskab kan udforske og glædes over livet, legen og musikken.

Comments are closed.