Livsoplysning

I Livsoplysning fordyber vi os i livets store spørgsmål. Vi vil med baggrund i filosofi, teologi, historie, litteratur og kunst diskutere det meningsfulde liv og tilværelsens dybere sammenhænge. Husk, at du kan følge Livsoplysning som Daghøjskole.

Du skal vælge et af to forløb mandag-tirsdag, mens der er museumsbesøg torsdag-fredag:

Stine Slot Grumsen: Krimi (man-tirs)

Som genre kan krimien spores tilbage til midten af 1800-tallet, hvor Edgar Allan Poe og Steen Steensen Blicher udgav de første kriminalnoveller. Siden da er genrens popularitet vokset og krimien er i dag både forlagsbranchens og tv-branchens guldæg. I dette fag vil vi udforske krimigenren: Hvad kendetegner krimien? hvad er det den kan? og hvorfor er den så populær? Vi vil både beskæftige os med traditionelle thrillers og whodunnits og med mere eksperimenterende former, der udfordrer vores forestilling om, hvad en krimi, detektivfortælling eller mordgåde kan være. Vi vil også undersøge den højaktuelle bølge af nordisk krimi, der efterhånden er ved at udskille sig som en særlig subgenre med specifikke kendetegn, plotstrukturer og temaer. Faget introducerer til litteratur- og medieteoretiske greb, der kan hjælpe os med at efterforske krimigenren, men udgangspunktet for vores diskussioner vil være vores individuelle oplevelser med krimier.

Bjørn Rabjerg: Hvad er ondskab? (man-tirs)

Vi lever i en tid, hvor ondskab dukker op alle vegne – hvad enten det er terrorhandlinger mod civile eller krigshandlinger mod andre kombatanter, kriminelle handlinger eller handlinger inden for lovværkets rammer, eller måske er det onde i virkeligheden så diffust, at vi ikke rigtig kan skelne det ud fra det øvrige? Desuden er det et spørgsmål, om vores tid adskiller sig væsentligt fra alle tidligere tider, når det kommer til ondskaben og dens udbredelse. Menneskets historie kan opfattes som uløseligt forbundet med ondskabens historie, og er det i denne historie muligt at få øje på udvikling i den ene eller anden retning? I kurset vil vi se nærmere på forskellige opfattelser af, hvad det onde er: mangel på viden, dannelse, eller dyd? Noget stort og umenneskeligt, dæmonisk, der enten selvforskyldt eller uforskyldt kan virke i mennesket og dets handlinger? Eller måske er ondskab noget meget småt, noget næsten trivielt eller banalt, der underligger hele menneskets eksistens – enten som en vedvarende risiko eller en uudrydelig del af selve det at være et menneske?

Aage Blicher Jepsen: Kunst og kultur i nærheden (tors-fre)

Vi besøger og får rundvisninger på Randers Kunstmuseum og Museum Østjylland. Randers Kunstmuseum rummer én af landets bredeste samlinger af dansk billedkunst fra ca. 1800 til nutiden, heriblandt en spændende samling fra den danske guldalder. Der er udstilling af værker af bysbørnene Sven Dalsgaard og Per Neble, og der præsenteres en del udenlandsk kunst fra 1900-tallet til i dag. Her er kunstoplevelser af høj kvalitet i dialog mellem nutid og fortid og eksperimenterende præsentation af aktuel kunst. På Museum Østjylland kommer vi med på en kulturhistorisk tidsrejse fra oldtid til nutid. Her er skiftende særudstillinger, fascinerende digitale udstillinger og aktiviteter. De faste udstillinger fortæller om livet på egnen fra menneskets første tilstedeværelse til i dag. Oplev runestenen fra Mejlby, der fortæller sin dramatiske historie om en livsfarlig skibsfærd, fortalt med billeder og lys. En af museets store seværdigheder er kunstnerhjemmet ”DE BUHLSKE STUER”, der består af tre autentiske stueinteriører fra begyndelsen af 1900-tallet med 334 kunstværker, herunder 48 raderinger af Rembrandt. Museet blev grundlagt i 1878 og er et af Danmarks ældste og største lokalmuseer.

Formiddagsfag mandag, tirsdag, torsdag og fredag.

 

Comments are closed.